Cum să lustruiești o mașină și cum să oferi mașinii tale finisaj de oglindă?
Pentru ca stratul clar să strălucească ca nou, sau chiar mai mult, este necesar să-l reparăm. Nici măcar cea mai buna ceară nu ne va apropia de rezultatele unei astfel de proceduri.
Mulți consideră că este un proces dificil, dar acest lucru nu este deloc adevărat. Trebuie doar să ne amintim câteva lucruri descrise în acest articol. Faptul că consumă timp este adevărat. Pentru a înlătura corect zgârieturile, vom avea nevoie de un weekend liber. Din fericire, atunci când decidem să facem lucrările singuri, în loc să mergem la o companie de detalii, putem economisi mulți bani. Și asta este chiar dacă trebuie să cumpărăm un polizor!
Pic. Rezultat polizare auto. Partea stângă înainte și, partea dreaptă după repararea clară a stratului.
Lucrul fundamental – repararea transparentă a stratului este o procedură permanentă, rezultatul căreia (cu o protecție adecvată ) durează până la câțiva ani.
Desigur, după reparația clară , trebuie să fim atenți la câteva lucruri pentru a ne asigura că mașina este lipsită de zgârieturi timp de câteva luni. În primul rând – spălătorii automate – trebuie evitate ca ciuma și nu este vorba de calitatea periilor în sine sau de materialul din care sunt făcute, ci despre particulele de nisip care sunt șterse de stratul limpede, lăsând în urmă un suvenir.
În al doilea rând, trebuie să ne amintim să începem cu o spălare activă din spumă. Poate fi aplicat manual și cu o spălare cu jet, nu uitați să îl aplicați de jos pe acoperișul mașinii.
În al treilea rând, trebuie să alegem instrumentul potrivit de spălat auto. Cea mai bună soluție este o mănușă care a fost creată pentru această sarcină din microfibre delicate sau lână de oaie.
În al patrulea rând, dacă dorim să ne spălăm mașina într-un mod perfect sigur, trebuie să folosim Metoda de spălare cu două găleți. Avem nevoie de o găleată cu șampon pentru apă și mașini și o a doua găleată cu un separator de murdărie în partea de jos, pentru a clăti mănușa.
O altă metodă de păstrare a rezultatului (care trebuie luată în considerare numai după repararea stratului transparent), care îmbunătățește suplimentar luciul, este aplicarea unui înveliș ceramic. Ceva care funcționează excelent și este mult mai ieftin este o ceară bună aplicată după reparație, deși merită să o aplici mai des – de ex. la fiecare 3 luni. Deci cum să începem?
Cea mai frecventă deteriorare a stratului clar – vârtejuri și oxidare
Repararea transparentă a stratului este cea mai plăcută atunci când trebuie să îndepărtăm vârtejurile și oxidarea stratului transparent, care sunt cele mai frecvente daune rezultate din utilizarea regulată a mașinii. În termeni mai simpli, vârtejurile sunt zgârieturi circulare, cele mai vizibile în lumina intensă a soarelui.
Oxidarea este pur și simplu acoperită cu un strat clar. Acestea din urmă pot fi găsite cel mai adesea cu straturi clare din acril mai vechi, dar și cu cele metalice. Nu este nevoie decât de faptul că mașina are o coliziune și pictorul a înșurubat lucrurile.
O coajă de portocală clar vizibilă în acest caz este rezultatul pictării incorecte.
Există, de asemenea, discuri de șlefuire – pentru mașini de lustruit – care pot fi utilizate pe suprafețe plane. Cu toate acestea, este mai bine să lustruiți mâinile și coturile corpului mașinii. În acest fel, vom evita să trecem la bază.Nimeni nu ar trebui să se sperie de faptul că folosirea hârtiei de șlefuit impermeabilă va îngreuna complet stratul transparent, acest lucru este normal. Vom restabili luciul mai târziu cu o pastă de lustruit și un burete sau blană.
Hârtia mai groasă elimină coaja de portocală mai repede, dar creează și zgârieturi groase, care sunt laborioase pentru a îndepărta.
Folosind această metodă putem scăpa de efectul de coajă de portocală. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți, pentru multe ore de muncă.
Holograme
Hologramele sunt un semnal potrivit căruia cineva a încercat deja să lustruiasca masina, dar a uitat să termine treaba. Hologramele sunt create în prima etapă a reparației, adică îndepărtarea zgârieturilor cele mai profunde, folosind un burete dur (sau blană) și o pastă de tăiere, pentru așa-numita tăiere.
Hologramele sunt doar urme lăsate de o mașină de lustruit. Întrebarea este: cineva care a încercat să reîmprospăteze suprafata a eliminat toate vârtejurile și oxidarea?
Dacă da, sarcina este simplă, luăm o pastă de finisare, un burete moale și îndepărtăm hologramele. Cu toate acestea, dacă zgârieturile mai groase sunt vizibile de sub holograme, procesul de reparare a stratului clar trebuie să fie efectuat de la început.
Paste pentru tăiere, lustruire și finisare – care este pentru lustruirea stratului transparent
Cele mai multe paste de lustruit au 3-4 soiuri. În prima categorie avem pastele de tăiere grele, care sunt folosite pentru a șterge zgârieturile adânci. Cu alte cuvinte, când începem reparația clară a stratului, luăm pasta de tăiere în mâini și lustruim întreaga mașină cu ea.
În acest fel, vom scăpa rapid de zgârieturi adânci, vârtejuri, maturi și holograme. Deoarece straturile clare sunt de obicei destul de dure, acest lucru se aplică la peste 90% din mașini. În special la straturile metalice clare de la BMW și Audi, eliminarea zgârieturilor de la acestea durează mai mult timp decât de la mașini de la alți producători.
Cu toate acestea, există mașini cu straturi clare din acril, altele nemetalice, care sunt mai delicate. Acestea sunt în primul rând mașini japoneze, cu accent pe Honda, unde este foarte ușor să obții o finisare oglindă chiar și din straturile metalice clare.
Cealaltă latură a monedei este că primesc zgârieturi mai repede. Oricum, atunci când avem de-a face cu un astfel de caz, ar trebui să începem cu o pastă de lustruit (tăiat rapid), adică abraziv mediu imediat.
Indiferent de pasta cu care începem, trebuie întotdeauna să lustruim mașina folosind o pastă de finisare (ultra fin), adică finisare sau luciu. Dacă renunțăm la această procedură, există o mare probabilitate ca mașina să rămână cu holograme.
Vor fi invizibile seara și pe vreme noroasă, dar vor fi clar vizibile în plin soare. O reparație clară bună necesită pur și simplu cel puțin două etape. O excepție de la această regulă se întâmplă foarte rar.
Pentru lacurile dure, folosim pasta Q1, pentru cele moi Q3. Utilizarea Q5 ca a doua sau a treia etapă de reparare a stratului transparent este o necesitate pentru a atinge efectul wow.
Citește și un articol: ,, Cum să alegi ceara potrivită pentru mașina ta? [VIDEO]”.
Ce bureți sau plăcuțe de lustruit să foloseasc pentru lustruirea stratului transparent
Ultima apare adesea în negru, dar variază cu celelalte, deci înainte de a cumpăra, merită să verificați de două ori. Principiul de utilizare este simplu. Pasta foarte abraziva + burete puternic abraziv, pasta de lustruit + burete mediu si pasta de finisare + burete moale.
Garnitura de lustruire dura îndepărtează foarte bine zgârieturile, dar poate lăsa holograme.
În plus, plăcuțele vin în două versiuni – una este înșurubată pe un polizor și cealaltă este atașată la un suport Velcro, care este apoi înșurubat pe șlefuitor. În timpul lucrului, nu contează cu adevărat. Să cumpărăm ceea ce este mai ieftin. Bureții vin și în diametre diferite. Cea mai convenabilă este varianta cu diametrul de 150 mm.
Putem obține, de asemenea, tampoane mai mici, care sunt mai convenabile pentru lustruirea diferitelor unguri și mișcări ale caroseriei. Cu toate acestea, acest lucru este opțional, deoarece lucrarea se poate face perfect cu un burete standard.
Există, de asemenea, un erou nevândut care ar trebui inclus atunci când utilizarea unui burete dur și a unei paste foarte abrazive nu dă rezultate satisfăcătoare. Numele eroului este blană de lustruit, iar utilizarea sa va fi necesară aproape 100% atunci când vom continua cu repararea unui BMW destul de nou.
Folosim blana cu o pastă tare. Avantajul său este că înlătură foarte rapid zgârieturile adânci. De asemenea, are dezavantajele sale – face praf destul de puternic, de obicei lasă holograme care trebuie îndepărtate cu o pastă de finisare sau când aceasta nu funcționează – una de lustruit, adică medie, cu ajutorul unui burete de lustruit.
Blana, un instrument pentru sarcini speciale. Îl folosim atunci când bureții tari nu pot face față zgârieturilor.
Polizoare rotative – mai bune pentru prima etapă
Cele mai populare și cele mai ieftine dispozitive de lustruit sunt așa-numitele mașini rotative. Nu este decât un polizor, care funcționează totuși la o viteză mai mică. Dispozitivele sunt echipate cu un potențiometru, care – în funcție de model – poate fi reglat în intervalul de aproximativ 500 până la 4000 rpm.
Atunci când alegeți un polizor, merită să aveți atenție dacă are un buton care blochează dispozitivul să se oprească. Datorită acestui fapt, nu va trebui să ținem apăsat butonul „on”. Multe utilaje mai ieftine au comutatorul proiectat într-un mod în care este necesar să îl mențineți continuu, ceea ce face ca munca să fie mai grea. Cel mai mare avantaj față de mașinile cu acțiune dublă (DA) este forța mare de tăiere a stratului clar, adică cele mai groase zgârieturi sunt îndepărtate mult mai repede.
Dezavantajul este că șlefuitorul rotativ alunecă de la mână mai mult decât face lustruitorul DA și necesită mai multă atenție – este mai ușor să arzi stratul transparent. Deși lustruirea pieselor metalice poate fi considerată destul de sigură, merită să reduceți turația pe componente din plastic de la 3.000. până la maximum 2.000 rpm. Merită să țineți cont de faptul că multe mașini nu numai că au bare de protecție din plastic, ci și aparate frontale. De asemenea, trebuie să fim atenți cu marginile stratului transparent.
Polizoare cu acțiune dublă – mai bune pentru finisaj
Dispozitivele cu acțiune dublă, de asemenea, rotative oscilante sau orbitale, sunt mult mai potrivite pentru finisarea stratului transparent. Pe lângă rotirea plăcuței, o mută și în lateral, ceea ce limitează posibilitatea creării hologramelor.
De aceea, funcționează mai bine în reparațiile cu un singur pas și în aplicarea de ceară și produse de curățat. Avantajul lor este ușurința de utilizare. Nu se alunecă de la mână, precum cele de rotație, nici nu încălzesc excesiv haina transparentă.
Aceasta înseamnă că nu trebuie să fim atât de atenți lângă marginile caroseriei sau părților din plastic. În acest caz, nici nu trebuie să acoperim garniturile cu bandă de lac, deoarece există o probabilitate mică de a le deteriora. Dar tot merită făcut, pentru că atunci nu va trebui să spălăm pasta de lustruit din ele.
Atunci când alegeți o mașină cu acțiune dublă, merită să vă asigurați că are o funcție de pornire soft. De asemenea, ar trebui să aibă o funcție de stabilizare a rotației, ceea ce înseamnă că își va menține viteza indiferent de cât de tare o presăm împotriva stratului transparent.
Desigur, o reglare a vitezei foarte lină este binevenită, astfel încât munca cu mașina în sine să fie confortabilă și sigură pentru stratul clar. În momentul achiziției, este necesar să se acorde atenție lungimii cablului de alimentare, care trebuie să aibă o lungime de cel puțin 5 m.
Mașinile oscilante au de asemenea dezavantajele lor. În primul rând – aceste dispozitive sunt mai scumpe. În plus, îndepărtarea zgârieturilor în prima etapă a reparației cu o mașină cu acțiune dublă va dura mai mult timp decât cu una rotativă cu blană de lustruit.Și plăcuțele de lustruit se uzează mai repede. Merită să ne amintim că în acest caz nu folosim tampoane înalte de 5 cm, ci cele de două ori mai mici. Utilizarea celor mai mari limitează puterea dispozitivului. Sunt mai mari, deci mai multă energie intră în flexibilitatea plăcii și nu în stratul transparent.Prin urmare, soluția ideală este să folosiți un polizor rotativ, cu un burete dur și o pastă abrazivă în prima etapă și unul oscilant cu un burete moale și o pastă de finisare în a doua etapă. Un burete moale cu o pastă moale pe o mașină rotativă va elimina, de asemenea, perfect hologramele. Doar că se va lucra mai mult cu polizorul.
Pasta în exces
În timpul lucrului, se poate întâmpla ca să rămână o pastă în exces. În acest caz – în primul rând – merită să aplici mai puțin la următorul element. Excesul de pastă trebuie pulverizat cu un atomizor IPA, adică alcool izopropilic diluat (jumătate și jumătate, de preferință cu apă demineralizată).
De asemenea, putem investi într-un lichid de degresare a suprafeței, ceea ce va facilita eliminarea pastei. Dacă au rămas urme de pastă pe element, atunci este suficient să îl ștergeți cu microfibră uscată. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim să folosim o cârpă moale, neutilizată și curată din microfibră.
Dacă în ciuda acestui fapt, pasta rămâne pe stratul transparent și începe să se lipească de ea, înseamnă că trebuie să înlocuim placa de lustruire cu una nouă, sau să o curățăm. În ultimul caz, trebuie să-l scoatem din lustruitor și să-l clătim cu apă caldă pentru a stoarce cât mai multă pastă veche.
Apoi, trebuie să-l uscăm cu o cârpă cu microfibră curată, de preferință apăsându-le ferm unul împotriva celuilalt. Nu este totul, deoarece blocul va fi încă umed în acest moment. Cel mai bine este să aștepți, dar îl putem așeza și pe un lustruitor rotativ și pornim dispozitivul crescând treptat viteza de la minim la maxim.
Acesta este cel mai rapid mod de a scăpa de umiditatea rămasă. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă ca apa să nu intre în motorul de lustruit. De aceea, pornim cu viteză minimă și ținem dispozitivul cu placa orientată în jos.
Cum să lustruiți stratul superior ?
Cu rotațiile polizorului devenite foarte lente, îl apăsăm ușor pe suprafață. Treaba trebuie împărțită în părți mici, nu merită să faci un element întreg dintr-o singură dată. De exemplu, cel mai bine este să împărțiți capota mașinilor în 3 sau 4 părți, în funcție de dimensiune și să lucrați pe fiecare parte separat. În acest fel, vom face treaba mai precis și nu vom lucra la pastă uscată.
Cum se folosește mașina? În cel mai simplu mod posibil. Mai întâi, așezăm pasta pe stratul transparent, apoi o întindem cu mașina oprită pe partea pe care vrem să o lustruim. Apoi pornim polizorul în timp ce este aplicat pe stratul transparent și îl mutăm foarte încet spre stânga sau spre dreapta.
Apoi mutăm plafonul în sus sau în jos cu diametrul plăcii, astfel încât următoarea „trecere” să se suprapună urmelor făcute anterior. În acest fel, coborâm sau urcăm elementul. Apoi revenim la punctul de plecare și repetăm
Dacă nu „învârtim” polizorul în toate direcțiile, dar îl ghidăm cu atenție și încet peste stratul transparent, vom elimina zgârieturile mai repede.
Din când în când, merită să verificați dacă secțiunea pe care o șlefuim nu a devenit prea caldă. Dacă este foarte cald la atingere, trebuie să trecem la o altă parte.
Ar trebui să evităm mișcări rapide, precum și să ținem dispozitivul într-un loc în exces, de ex. la îndepărtarea zgârieturilor adânci. În plus, zgârieturile mari trebuie lustruite vertical, și nu orizontal.
Când terminăm prima etapă de reparație a stratului clar, trebuie să ne amintim să repetăm întreaga chestie cu un burete moale și o pastă de finisare. Acest proces este mult mai scurt, deoarece eliminăm doar zgârieturi și holograme mici. Lustruirea fiecărui fragment o dată sau de două ori ar trebui să fie suficientă pentru a arhiva un rezultat uimitor.
Inspecție – cum să verificați rezultatul?
Faptul că am făcut două „treceri” cu polizorul pe o parte a hotei, folosind un burete dur și o pastă abrazivă, nu înseamnă că toate zgârieturile au dispărut. Pentru a ne asigura că nu sunt acolo, trebuie să ștergem pasta de pe stratul transparent.
Dacă a rămas multă pastă, mai întâi pulverizăm excesul cu alcool IPA sau cu un degresant. Când pe stratul transparent se găsesc urme de pastă care nu pot fi șterse – nu trebuie să vă faceți griji. Acestea pot fi holograme obișnuite, pe care le vom elimina la a doua abordare, adică finisajul stratului transparent.
Inspecția se face cel mai bine folosind un degresant bun, dar va funcționa și alcoolul IPA diluat cu apă.
Cea mai bună lumină pentru inspecția transparentă a stratului
În cazul lămpilor cu LED, totul depinde de temperatura de culoare a luminii. Dacă este în intervalul 4000 K – 5000 K, atunci zgârieturile vor fi perfect vizibile. Dacă culoarea luminii este mai mare, alb / albastru, atunci este mai dificil să vezi zgârieturile rămase. Când aceasta este singura lumină pe care o folosim, atunci după ce ne-am condus în plin soare, cel mai probabil se va dovedi că munca noastră trebuie să fie corectată.
Ultima etapă, adică spălarea, degresarea și ceruirea
La final, nu mai rămâne altceva decât să spălați mașina și să clătiți presiunea din toate colțurile. Îndepărtarea reziduurilor de pastă din caroseria mașinii nu este atât de simplă, dar este necesară, mai ales înainte de aplicarea ceară.
Pentru aceasta, va trebui să folosim un șampon bun care să se ocupe de degresare. De asemenea, sunt disponibile lichide făcute special pentru îndepărtarea reziduurilor de pastă. Curatam masina cu un burete foarte moale folosind miscari circulare. Utilizarea unei șaibă de înaltă presiune cu funcție de încălzire a apei este de asemenea o metodă bună.
O reparație bună este una după care totul se reflectă în haina transparentă, ca în fotografia atașată.
Apoi, trebuie să uscăm mașina înainte să se usuce singură. Acest lucru se realizează cel mai convenabil folosind o cârpă mare și absorbantă din microfibră. Ultima etapă de reparare a stratului limpede va fi aplicarea unei ceară bună sau a unei acoperiri ceramice. Terminat!
Priviți și: ,, 5 motive pentru aplicarea unui strat ceramic ”.