Culoarea lichidului de răcire a motorului – eliminarea miturilor și confirmarea faptelor

Adesea neapreciat, însă îndeplinește una dintre cele mai importante sarcini în mașinile noastre. Răcitor de motor. De ce este responsabil? Ce se întâmplă dacă nu o avem? Cât de des trebuie să o schimbăm și cum să o alegem pe cea potrivită pentru mașina noastră? Mai jos veți găsi un ghid care vă va spune tot ce trebuie să știți despre lichidele de răcire a motorului.
De ce este responsabil lichidul de răcire a motorului?
În timpul funcționării, motorul emite căldură, care trebuie sifonată. Sistemul de răcire și lichidul din interiorul acestuia sunt responsabile pentru asta. Vara, trebuie să facă față temperaturilor mai ridicate și să prevină fierberea; iarna, rezistați la îngheț și nu îngheata.
Cu toate acestea, încălzirea de aer nu este singurul rol pe care îl joacă lichidul de răcire a motorului în sistem. Datorită substanțelor chimice găsite în lichid și a componentelor suplimentare, lichidul de răcire are grijă de sistemul de răcire, protejându-l de coroziune, eroziune și cavitație.
În același timp, lichidul de răcire a motorului trebuie să fie sigur pentru diferite tipuri de materiale, de la aluminiu și alamă la garnituri și furtunuri de cauciuc. Acesta este motivul pentru care este atât de important să alegeți lichidul de răcire potrivit și să aveți grijă regulată de starea sa și de nivelul corespunzător.
Selectarea lichidului de răcire a motorului în raport cu tehnologia de producție
În conformitate cu aditivii anticoroziune (și alți) folosiți, lichidele de răcire a motorului sunt împărțite în:
– IAT (Tehnologie aditivă anorganică)
– OAT (Tehnologia acidului organic)
– HOAT (tehnologie hibridă cu acid organic)
IAT este cea mai veche tehnică de producere a lichidului de răcire a motorului, caracterizată prin multe defecțiuni, de ex. inhibitori de coroziune foarte nesustenabili. Componentii de bază a lichidului de răcire au fost silicații, care au precipitat din lichidul de răcire și s-au așezat pe părțile metalice ale sistemului. Lichidul care circulă în sistem ar detașa o porțiune din sedimente de pe suprafețele metalice și ar crea depozite, care apoi ar pluti în jurul lichidului în întregul sistem, înfundând canalele din calorifer în punctul celui mai îngust flux. În plus, un strat gros care se precipită pe pereții sistemului ar restricționa aerisirea căldurii.
OAT sunt lichide de răcire non-silicate care conțin acizi organici, care creează un strat protector la suprafață. Datorită stratului de 20 de ori mai subțire decât în cazul lichidelor de răcire realizate cu tehnica IAT, aceste lichide de răcire sunt caracterizate printr-un schimb de căldură mai bun. Aceste lichide de răcire au o durabilitate crescută (de până la 5 ani) și sunt compatibile cu răcitoarele din aluminiu. Ele pot, totuși, să dăuneze lipitorilor de plumb prezenți în mașinile mai vechi, precum și sigiliilor realizate din anumite tipuri de materiale.
HOAT sunt lichide de răcire fabricate cu tehnologie hibridă, care conțin acizi organici și silicati, creând un strat protector pe suprafețe. Aceste lichide de răcire sunt caracterizate prin durabilitate sporită (5 ani de exploatare) și compatibilitate cu diverse materiale.
Citiți articolul nostru despre curățarea injectoarelor: ,, Curățarea injectoarelor folosind K2 Diesel Dictum ”.
Cât de des ar trebui să schimbăm lichidul de răcire a motorului?
Cea mai bună sursă de consultat la stabilirea frecvenței de înlocuire a lichidului de răcire a motorului este manualul auto. Fiecare producător are recomandări diferite și merită să le lipiți. Din fericire, nu este de obicei necesar să schimbați întregul lichid de răcire din sistemul de răcire. În cazul K2 Kuler, este recomandat să schimbi lichidul la fiecare 5 ani sau 250.000 de kilometri.
Ne putem înlocui lichidul de răcire a motorului cu apă?
Răspunsul este simplu – nu. Doar în caz de urgență, putem turna apă în sistemul de răcire – o înlocuire permanentă a lichidului de răcire a motorului cu apă obișnuită poate duce la reparații costisitoare. În cazul perioadei de vară și a temperaturilor ridicate, apa va fierbe la 100ºC și va împiedica conducerea în continuare. În lunile de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, apa va îngheța în sistemul de răcire, ceea ce va duce, mai devreme sau mai târziu, la deteriorarea garniturilor de sub chiulasa sau a pompei de apă sau chiar la fracturi pe blocul motorului. .
Nu trebuie să utilizați niciodată concentrat de lichid de răcire nediluat.
Răcitor de motor gata pregătit sau concentrat?
Sistemul de răcire a motorului gata pregatit înseamnă confortul de utilizare, precum și siguranța că este pregătit în proporții perfecte, ceea ce garantează proprietăți optime și punct de îngheț de -35ºC. Ceea ce ne poate dovedi surprinzător este că concentratul de lichid de răcire, fără să fi fost diluat în apă, are parametri mai răi și va îngheța la -16ºC. Când cumpărați concentratul, trebuie să vă amintiți să-l diluați cu apă distilată la un raport de 50/50.
În cazul concentratului K2 Kuler, există posibilitatea de a-l dilua cu apă obișnuită și nedistilată. Concentratul de lichid de răcire K2 conține dispersanți speciali, protejând sistemul împotriva precipitațiilor de calcar conținute în apa de la robinet. Drept urmare, apa de la robinet poate fi utilizată pentru a dilua concentratul.
Este de remarcat faptul că cel mai mic punct de îngheț al lichidului de răcire este obținut cu 66% glicol în apă și este de -68ºC. Acest amestec este folosit de exemplu în nordul Scandinaviei, unde apar astfel de temperaturi.
Atunci când diluați concentratul, este important să urmați recomandările producătorului, deoarece nu este recomandabilă atât diluarea excesivă, cât și cea insuficientă. Adăugarea prea mult de glicol poate fi mai riscantă, deoarece scade capacitatea amestecului de a primi căldură, ceea ce poate duce la supraîncălzirea motorului.
Cum se schimbă lichidul de răcire a motorului?
Schimbarea lichidului de răcire a motorului nu este complicată și se reduce la patru etape principale:
1. Îndepărtați lichidul de răcire folosit și clătiți sistemul cu apă sau cu un produs chimic special conceput pentru clătirea radiatorului (cum ar fi K2 Radiator Flush).
2. Umpleți sistemul cu lichidul de răcire.
3. Porniți motorul și ventilați sistemul de răcire.
După răcire, umpleți-l cu lichidul până la nivelul dintre MIN și MAX pe rezervorul de expansiune. În timp ce schimbați, amintiți-vă să folosiți lichidul de răcire utilizat în conformitate cu principiile de îngrijire a mediului.
Este importantă culoarea lichidului de răcire?
Unul dintre motivele cele mai frecvente ale problemelor când vine vorba de alegerea unui lichid de răcire a motorului este culoarea acestuia, mai ales atunci când este necesar să-l reumpleți. Culoarea contează de fapt?
În practică, nu este, deoarece este rezultatul colorației adăugate în timpul producției și nu este conectat la parametrii lichidului. Acesta este motivul pentru care s-a permis amestecarea lichidelor de răcire de diferite culori, având în vedere că ambele au fost produse folosind aceeași tehnică, în conformitate cu normele (în Polonia, norma PN -C-40007 este în vigoare).
Merită să țineți cont de aceste informații în timp ce alegeți lichidul de răcire pentru sistemul dvs. de răcire.
Ce ar trebui să vă amintiți despre răcitoarele de motor?
Răcitorul motor joacă un rol vital în mașină, menținând temperatura optimă a motorului. Pentru a fi în largul dvs. cu privire la unitatea de alimentare și starea sistemului de răcire, rețineți câteva puncte cruciale:
– Aveți grijă dacă cumpărați un lichid de răcire pentru motor sau un concentrat. Concentratul necesită diluare cu apă, păstrând proporții adecvate.
– Nu înlocuiți lichidul de răcire cu apă obișnuită, care poate îngheța sau fierbe și duce la deteriorarea gravă a motorului.
– Schimbați lichidul de răcire la intervale recomandate de producătorul de mașini, de obicei la fiecare 60.000 de kilometri sau la fiecare 3 ani.
– Nu uitați să verificați în mod regulat nivelul potrivit al lichidului de răcire (între MIN și MAX pe rezervorul de expansiune).
– Dacă este necesar, puteți amesteca lichidele de răcire în diferite culori – acesta nu va afecta parametrii.
– Alegeți lichide de răcire de înaltă calitate, confirmate prin certificate adecvate, de ex. respectă standardul polonez PN -C- 40007.
Asigurați-vă că citiți articolul despre: ,, Clasificarea uleiurilor de motor – Cum să citiți marcajele? ”.