Clasificarea uleiurilor de motor – Cum să citiți marcajele?

Cei mai mulți șoferi nu au nicio problemă să stabilească momentul în care trebuie să schimbe uleiul și cum să aleagă unul potrivit pentru motorul mașinii lor, considerând utile, printre recomandările altor producători de vehicule. Marcarea uleiurilor în sine este o problemă mai mare. Am creat acest ghid pentru a înțelege clasele disponibile privind calitatea și vâscozitatea lor.
Clasificarea vâscozității uleiului de motor (SAE)
SAE, Society of Automotive Engineers, a creat o clasificare pentru vâscozitatea uleiurilor de motor care ajută la determinarea grosimii uleiului. SAE distinge 14 clase de vâscozitate – 6 de iarnă marcate cu un număr înainte de litera W (0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) și 8 clase de vară cu un număr după litera W (W8, W12, W16, W20, W30 , W40, W50, W60).
Gradele de iarnă ale uleiurilor sunt determinate pe baza vâscozității maxime pe care o atinge uleiul la o temperatură negativă dată, limitând temperatura de pompabilitate și vâscozitatea minimă la 100 de grade C.
Clasele de vară, la rândul lor, în funcție de vâscozitatea minimă și maximă la 100 de grade C. și vâscozitatea minimă de 150 de grade.
Atunci când achiziționați ulei pentru motorul mașinii dvs., puteți utiliza întotdeauna ulei cu un standard mai ridicat și parametri mai buni decât cei pentru care a fost proiectat motorul, dar numai cu standarde „vecine” (de exemplu, ulei SN în loc de SM).
Completarea cu un ulei standard mai scăzut (parametri mai slabi) poate duce la uzura mai rapidă sau chiar deteriorarea unității de alimentare. Un efect similar poate fi obținut atunci când adăugați uleiuri care îndeplinesc noile standarde la unitățile mai vechi, de ex. Ulei SN în loc de SG.
Clase de calitate a uleiurilor pentru motoarele pe benzină:
• SG – în principal pentru mașinile produse înainte de 1993; acestea garantează parametri buni în ceea ce privește rezistența la abraziune, durabilitatea și protecția împotriva poluării.
• SH – standard introdus în 1993, în principal pentru mașinile fabricate înainte de 1996; valori apropiate de standardul SG.
• SJ – introdus în 1996; pentru mașinile fabricate înainte de 2001; necesită un conținut mai mic de fosfor și o evaporare mai mică în comparație cu clasa SH.
• SL – introdus în 2001; pentru mașinile cu motoare fabricate înainte de 2004; limite mai mari pentru nămol atunci când funcționează la temperaturi ridicate decât în standardul SJ.
• SM – introdus în 2004; parametri mai buni ai rezistenței la oxidare; previne acumularea de impurități; performanțe mai mari de ungere la temperaturi scăzute.
• SN – introdus în 2010; o mai bună protecție pentru turbocompresoare și pistoane la temperaturi ridicate; mai puțin sedimentare și economie de combustibil.
Calitatea uleiului pentru motoarele diesel:
• CC – pentru motoare diesel ușoare; previne acumularea de murdărie generată în timpul funcționării la temperaturi ridicate.
• CD – pentru motoare diesel în patru timpi cu acțiuni puternice; cu aditivi pentru a preveni abraziunea și acumularea depozitelor.
• CD-II – pentru motoare diesel în doi timpi.
• CE – pentru motoarele de clasă inferioară care funcționează sub sarcini mari.
• CF-4 – standard mai bun decât CE în ceea ce privește uzura și poluarea pistonului.
• CF-2 – pentru motoare diesel în doi timpi în loc de uleiuri CD-II.
• CF – înlocuirea standardului CD pentru motoarele care utilizează o calitate slabă a combustibilului.
• CG-4 – pentru unități cu emisii reduse în loc de clasa CD.
• CE și CF-4; clasa îndeplinește cerințele de emisie din 1994
• CH-4 – la motoarele diesel americane care emit o cantitate mică de evacuare toxică; conforme cu cerințele privind emisiile de gaze de evacuare din 1998; înlocuirea clasei CD,
• CE, CF-4 și CG-4; introdus în 1998.
• CI-4 – introdus în 1998 unităților care generează cantități mici de gaz de evacuare (în special pentru motoarele cu recirculare a gazelor de eșapament EGR); respectă cerințele emisiilor de eșapament din 2004; înlocuirea claselor CD, CE, CF-4, CG-4 și CH-4; introdus în 2002.
• CJ-4 – pentru motoarele diesel cu puritate de evacuare crescută cu filtru de particule, sistem DPF sau EGR; în locul clasei CI-4; introdus în 2006.
Clasificarea calității uleiului de motor ACEA
Pe lângă clasificarea API, unii producători de automobile, inclusiv Caterpillar, Mercedes-Benz, Ford, General Motors, Mack, M.A.N., Volkswagen și Volvo determină calitatea uleiului pe baza propriilor teste. ACEA (Asociația Europeană a Producătorilor de Autovehicule) și-a creat clasificarea în 1996. Divizia clasei de calitate a uleiului conform ACEA distinge cele trei grupuri de bază ale acestora:
1. A / B – uleiuri pentru motoare pe benzină și diesel pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare
• A1 / B1 – pentru motoarele pe benzină și diesel care utilizează uleiuri cu frecare mică și cu vâscozitate scăzută (vâscozitate la temperatură înaltă HTHS 2,6 – 3,5 mPas [pascal pe secundă]).
• A3 / B3 – pentru motoarele pe benzină și diesel funcționate în condiții dificile și cu kilometraj extins între schimbările de ulei; au un indice de vâscozitate constant și parametri mari.
• A3 / B4 – pentru unități pe benzină și motoare diesel cu injecție directă; indice de vâscozitate constantă; parametri înalți; de asemenea, ca înlocuitor pentru clasa A3 / B3.
• A5 / B5 – pentru motoarele pe benzină și diesel cu kilometraj extins între înlocuitori care folosesc uleiuri cu frecare mică și cu vâscozitate scăzută (HTHS 2,9 – 3,5 mPas); parametri mari și indice de vâscozitate constantă.
2. C – uleiuri „Low SAPS” sau uleiuri scăzute de cenușă; pentru motoarele pe benzină și diesel în mașinile adaptate la noile standarde de puritate a gazelor de evacuare
Merită să dedicăm un paragraf separat uleiurilor ecologice marcate cu litera „C” conform ACEA, deoarece este cea mai importantă clasă din această listă. Este vorba despre uleiuri cu cenușă scăzută, pe care trebuie să le acorde atenție tuturor proprietarilor de mașini echipate cu filtre de particule și sisteme catalitice de ultimă generație.
Caracteristica lor caracteristică este cantitatea mică de cenușă sulfatată care se formează în procesul de ardere. Drept urmare, se depune mai puțină cenușă în filtrul FPD sau catalizator, ceea ce face ca acesta să se înfunde mai lent. Prin utilizarea acestor uleiuri, durata de viață a acestor componente scumpe ale vehiculului este prelungită automat.
Numele lor „Low SAPS”, din engleza Sulphated Ash, Phosphorus, Sulphur provine de la primele litere periculoase pentru motorul și ecologia compușilor și astfel: sulfați de cenușă (SA) și fosfor (P) și sulf (S) .
• C1 – pentru motoarele pe benzină și diesel echipate cu un FPD sau un catalizator, în care uleiurile SAPS cu coeficient scăzut de frecare și vâscozitate scăzută (HTHS mai mare de 2,9 mPas) sunt necesare; indice de viscozitate constantă; parametri mari, prelungește durata de viață a FPD și a catalizatorului, economisiți combustibil.
• C2 – pentru motoarele pe benzină și diesel echipate cu filtru FPD sau catalizator (își prelungește durata de viață) care necesită uleiuri cu vâscozitate scăzută (HTHS mai mare de 2,9 mPas) și un coeficient scăzut de frecare; reduce combustia.
• C3 – pentru motoarele pe benzină și diesel echipate cu un catalizator sau FPD(prelungiți durata de viață), dar fără necesitatea de vâscozitate HTHS.
• C4 – pentru motoarele pe benzină și diesel echipate cu un catalizator sau FPD (prelungiți durata de viață) cu o necesitate de vâscozitate HTHS de 3,5 mPas.
3. E – uleiuri pentru motoarele diesel utilizate în camioane
Rezumat
În acest ghid, am prezentat clase de vâscozitate (conform SAE) și clase de calitate (conform API și ACEA) uleiurilor de motor. Acum împărțirea lor în clase și norme ar trebui să fie mult mai clară.
În prezent, în epoca mașinilor pline de tehnologii moderne și producători „alergici” la standardele de emisii de eșapament, ar trebui acordat un interes special uleiurilor SAPS scăzute, care, fără a expune motorul la avarii, joacă un rol important în prelungirea duratei de viață a catalizatorilor. și filtre de particule.
Vă rugăm să citiți articolul despre: ,, Curățarea injectoarelor folosind K2 Diesel Dictum ”.